India: Vzbúrení robotníci upálili majiteľa čajovníkovej plantáže

28.12.2012 Celý región

Naí Dillí 28. decembra (TASR) - Stovky nespokojných zamestnancov čajovníkovej plantáže v Indii obkľúčili dom majiteľa plantáže a jeho manželky, ktorý následne podpálili, pričom obaja zahynuli v plameňoch. Píše o tom internetová stránka Yahoo.com.

Telá Mridula Kumara Bhattakaryju a jeho manželky Rity našla v stredu polícia na čajovníkovej plantáži v okrese Tinsukia ležiacom v indickom štáte Ásam. Ich smrť prišla dva týždne po tom, ako niekoľkých zamestnancov plantáže údajne prepustili.

Približne 700 robotníkov vyzbrojených lukmi a jedovatými šípmi obkľúčilo Bhattakaryjov dom, v ktorom ho spolu s jeho ženou uväznili. Dom následne podpálili, a kým na miesto činu dorazila polícia, ľahol popolom.

Nemenovaná robotníčka z plantáže pre miestnu televíziu News Live uviedla, že obaja si "zaslúžili smrť, pretože plantážnik nás dlho vykorisťoval a týral za malicherné veci."

Policajný náčelník uviedol, že úrady už prípad vyšetrujú, hoci zatiaľ nikoho nezatkli. Plantáž sa nachádza asi 500 kilometrov severovýchodne od Guváhati, hlavného mesta indického štátu Ásam.

Viac než polovica produkcie indického čaju pochádza práve z tohto regiónu, v ktorom sa nachádza asi 800 plantážií, známych aj ako "záhrady". Plantáže zamestnávajú tisícky žien, ktoré zbierajú listy čajovníka.
 

Vyberte región